Parcarea pe trotuarul din fața casei în 2025: Ce spune legea și ce amenzi riști

Publicat: 08 02. 2025, 09:00

Regulile de parcare pe trotuar sunt stabilite prin Codul Rutier actualizat în 2025. Legea circulației, dar și regulile stabilite de fiecare autoritate locală, impun o serie de restricții în ceea ce privește locul în care pot staționa autovehiculele. Dar, parcarea pe trotuarul din fața casei este legală și ce amenzi riști dacă încalci regulile de staționare?

Regulile de oprire și staționare sunt stabilite prin Codul Rutier 2025.

De asemenea, Primăria poate stabili norme suplimentare în ceea ce privește parcarea autovehiculelor. Aceste reguli se aplică, însă, doar la nivel local, astfel că pot diferi de la un oraș la altul.

Este legală parcarea pe trotuar în 2025?

Parcarea pe trotuar, deși este convenabilă pentru unii șoferi, poate atrage amenzi usturătoare și chiar ridicarea mașinii.

Pentru că aceste spații sunt destinate exclusiv pietonilor, iar staționarea vehiculelor poate împiedica trecerea oamenilor. Și chiar îi poate forța, în unele situații, să circule pe șosea.

Conform Codului Rutier 2025, parcarea pe trotuar este permisă doar dacă există semnalizare care să autorizeze acest lucru.

Iar dacă nu este lăsat un spațiu suficient de trecere pentru cei care circulă pe jos, poliția îl poate amenda pe cel care a parcat.

E legal să parchezi mașina pe trotuarul din fața casei?

Legea circulației interzice oprirea sau staționarea în anumite, cum ar fi trecerile de pietoni, intersecțiile sau în curbe unde nu e suficientă vizibilitate. De asemenea, autoritățile locale pot interzice parcarea pe anumite străzi sau în anumite spații.

Ceea ce poate fi un inconvenient pentru șoferii care locuiesc în aceste zone. Așa că, unii, pentru a evita aceste restricții, parchează mașina pe trotuarul din fața casei.

Dar, legea este destul de clară și se aplică la fel, indiferent dacă locuiești în zona în care îți lași mașina sau nu.

Legea circulației interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate. Conform Art. 72 din OUG nr. 195/2022, privind circulația pe drumurile publice, șoferii pot fi sancționați dacă blochează trotuarul și pietonii nu au loc să treacă. Aceste reguli se aplică inclusiv în situațiile în care parchezi pe trotuarul din fața casei”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.

Cât e amenda pentru parcarea pe trotuarul din fața casei?

În 2025, valoarea unui punct de amendă este stabilită la 202,5 lei, ceea ce reprezintă 5% din valoarea salariului minim brut.

Astfel, Poliția poate aplica pentru parcarea neregulamentară pe trotuar:

  • 2 – 3 puncte de amendă dacă nu este păstrat spațiul minim pentru pietoni (405 – 607,5 lei);
  • 4 – 5 puncte de amendă dacă un vehicul obstrucționează total circulația pietonilor (810 – 1.012,5 lei).

În plus, se poate impune și ridicarea vehiculului care e staționat neregulamentar. Caz în care șoferul trebuie să plătească o taxă suplimentară pentru a-și recupera mașina.

În București, de exemplu, se aplică următoarele taxe suplimentare:

  • 150 – 270 de lei taxa de ridicare;
  • 150 – 200 de lei taxa de transport;
  • 100 – 150 de lei taxa de depozitare pentru primele 24 de ore;
  • 50 de lei pentru fiecare zi adițională.

Așadar, dacă mașina este ridicată, șoferul va avea de plătit cel puțin 400 de lei, la care se va adăuga amenda de circulație.