Înmatricularea unui autovehicul adus din străinătate în România în 2025 implică parcurgerea mai multor etape. De asemenea, trebuie achitate o serie de taxe specifice. Iată un ghid detaliat al pașilor necesari și al costurilor asociate, ca să poți să înmatriculezi rapid o mașină din străinătate.
Fie că ai cumpărat mașina direct din afara României, fie că aceasta a fost adusă în țară deja, trebuie înmatriculată.
Conform legii, poți circula cel mult de 90 de zile cu numere străine în România, din momentul în care vehiculul a trecut granița.
În primul rând, e important de știut că vehiculul trebuie să aibă RCA și ITP valabile în momentul în care se solicită înmatricularea acestuia.
Înmatricularea unui vehicul se face în baza datelor de identificare ale mașinii și ale proprietarului. Astfel, primul drum trebuie făcut la Direcția de Permise Auto și Înmatriculări (DGPCI).
În prima etapă, pentru a putea circula cu mașina până obții toate documentele necesare înmatriculării, poți solicita eliberarea unor numere provizorii.
Pentru a obține numere roșii, ai nevoie de următoarele acte:
Dacă documentele nu se depun de către proprietar, va fi necesară o procură notarială de împuternicire.
Autorizația de circulație provizorie costă 13 lei, iar plăcuțele provizorii sunt 40 de lei. Ambele se pot achita la sediul DGPCI.
Următorul pas, după solicitarea de înmatriculare, este să te prezinți cu vehiculul la Registrul Auto Român (RAR). Inspectorii RAR trebuie să facă o verificare completă a mașinii și documentelor acesteia.
Astfel, proprietarul trebuie să se programeze la RAR pentru verificarea mașinii. Programarea se poate face online, pe www.rarom.ro, fie telefonic, la 021 9672.
Proprietarul e obligat să se prezinte personal cu mașina la RAR, având asupra sa următoarele documente:
Pentru transcrierea Inspecției Tehnice Periodice, dacă este cazul, e necesară prezentarea certificatului ITP în original.
Pentru autovehiculele utilizate care provin din state membre UE, documentele de achiziție intracomunitară pot fi prezentate și în copie, cu condiția ca acestea să fie lizibile.
Costul de efectuare a verificării la RAR este de aproximativ:
Dacă totul este în regulă, RAR va elibera Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV).
După ce au fost parcurse etapele de mai sus, dosarul e aproape complet și se poate trece la etapa finală – înmatricularea definitivă.
Pentru a înmatricula o mașină din străinătate în 2025, este nevoie de următoarele documente:
Taxele care trebuie achitate în această etapă sunt:
După ce documentele vor fi eliberate, DGPCI va elibera certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare al vehiculului.