Comisia Europeană introduce teste de emisii mai drastice pentru mașinile PHEV

Autor: Ionuț Vîlciu 06 feb. 2025 Știri auto
Comisia Europeană introduce teste de emisii mai drastice pentru mașinile PHEV

Comisia Europeană dorește ca mașinile hibride cu încărcare la priză (PHEV) să treacă prin teste de emisii mai dure. Aceste mașini vor trebuie să se conformeze unor standarde de poluare mai dure.

Anul 2025 pare că va reprezenta un an al schimbărilor și pentru hibride, în speță mașinile hibrid cu încărcare la priză. Potrivit Economica.net, Comisia Europeană vrea să impună teste de emisii mai dure pentru mașinile echipate cu astfel de motorizări.

Astfel, pe lângă penalitățile mari pentru depășirea pragului de emisii medii de 93,6 de grame de CO2/km pentru flota vândută în acest an, autoritățile vor ca și PHEV-urile să fie supuse unor noi standarde de testare.

Toate mașinile echipate cu motorizări PHEV, lansate începând cu data de 1 ianuarie 2025, vor trebui să treacă prin teste de omologare mult mai stricte, acestea fiind concepute astfel încât consumul de combustibil al acestor autovehicule să fie calculat cât mai corect posibil, foarte aproape de modul lor real de utilizare.

Mașinile PHEV vor fi supuse unor norme de testare mai stricte din 2025

Decizia de a înăspri modalitatea de testare pentru aceste mașini vine în urma criticilor care spun că, de fapt, hibridele cu încărcare la priză consumă mult mai mult și, în consecință, emit valori mai mari de CO2 pentru că proprietarii lor omit să le încarce bateriile, bazându-se pe deplasarea lor cu ajutorul motorului termic.

Testele de emisii pentru mașinile hibride cu încărcare la priză sunt efectuate în două scenarii. Primul se realizează atunci când mașina este condusă cu bateria complet încărcată până la epuizare. Al doilea test are loc atunci când se conduce cu o baterie complet epuizată. Se face apoi o medie a emisiilor rezultate folosind un factor de utilizare (UF), care depinde de autonomia pe care un model PHEV o poate acoperi în regim de funcționare cu bateria descărcată.

Comisia Europeană a majorat această distanță la 800 km în 2023, ca răspuns criticilor, iar în 2025 această valoare crește la 2.200 km. În 2027 vom vedea o nouă schimbare, ce va majora distanța de testare la 4.260 km.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide