Oricât de bun șofer ești, se poate întâmpla să nu observi un indicator rutier. Sau din cauza condițiilor meteo să nu ai suficientă vizibilitate și greșești drumul. Un cunoscut polițist din România explică ce ar trebui să faci dacă intri pe contrasens pe autostradă.
Autostrada este drumul pe care se permite circulația cu viteze de până la 130 de kilometri pe oră. De aceea, este supranumită și șosea de mare viteză, fiind impuse o serie de restricții.
De exemplu, cursanții de la școala de șoferi nu au voie să circule pe autostradă în timpul pregătirii practice. Iar începătorii sunt obligați să ruleze cu viteze mai mici decât limita impusă restului participanților la trafic.
Pe lângă cei aflați la școala de șoferi, circulația pe autostradă e interzisă tuturor vehiculelor lente. Astfel, nu este permis accesul pe această șosea de mare viteză a vehiculelor care, prin construcție, nu pot depăși 50 km/h.
„Vehiculele grele, lente sau agabaritice ori cele care se deplasează cu viteză redusă trebuie conduse numai pe banda de lângă acostament sau bordură, dacă în sensul de mers nu este amenajată o bandă destinată acestora” prevede Art. 132 din legea circulației.
O altă limitare impusă vehiculelor grele este cea referitoare la viteza maximă admisă.
Astfel, dacă autoturismele, de exemplu, pot rula cu până la 130 km/h pe autostradă, camioanele și vehiculele care au remorcă sunt obligate să circule cu 20 km/h mai încet.
Depășirea se face doar pe partea stângă. Iar odată ce vehiculul lent a fost depășit, se revine pe banda 1.
În schimb, este permisă devansarea pe autostradă, dacă este respectată limita de viteză impusă pe respectivul tronson de autostradă.
Pe autostradă este interzisă întoarcerea. De asemenea, se interzice circulația, oprirea sau staționarea pe banda de urgență. Aceasta este destinată, așa cum îi spune numele, exclusiv situațiilor de urgență.
Se poate întâmpla, însă, ca din neatenție să greșești ieșirea spre autostradă și să pătrunzi pe contrasens. Dacă îți dai seama cât încă ești pe breteaua de acces, atunci trebuie să oprești imediat și să dai, cu atenție, cu spatele. Sau, dacă spațiul îți permite, să întorci vehiculul în direcția corectă.
Dar, dacă ai ajuns pe autostradă, pe contrasens, deja ești într-o situație critică. Pentru că celelalte mașini se vor apropia chiar și cu 130 de kilometri la oră, din sens opus. Atât pe banda 1, cât și pe banda 2. Ba chiar pe benzile 2 sau 3 mașinile ar putea circula cu viteze și mai mari, având în vedere că sunt benzi de depășire.
De aceea, dacă ai pătruns pe contrasens pe autostradă, oprește imediat pe partea stângă. Acolo este banda de urgență, pe care autovehiculele nu au voie să circule. Iar când din față nu se mai apropie nicio mașină, întoarce cât mai repede în direcția corectă. Încearcă, pe cât posibil, să faci această întoarcere dintr-o singură manevră, pentru a reveni cât mai repede cu fața în direcția corectă.
Sub nicio formă nu-ți continua drumul! Pericolul de a te lovi frontal cu un alt vehicul este iminent, mai ales dacă circuli pe partea dreaptă. Iar un astfel de impact este, aproape de fiecare dată, fatal pentru cei aflați în ambele mașini.
În primul rând, trebuie să fii atent la indicatoarele și marcajele rutiere. Dacă semnele de circulație sunt cu spatele spre tine, e primul semnal de alarmă.
Dacă la intrarea pe autostradă observi că săgețile desenate pe jos sunt îndreptate spre tine, înseamnă că ești pe contrasens. De asemenea, dacă observi că banda de urgență e pe partea ta stângă, înseamnă că nu ești în direcția corectă.
Nu în ultimul rând, nu ignora semnalele celorlalți șoferi. Dacă observi că cei care vin din sens opus dau flash-uri intens și circulă „pe banda ta” este foarte probabil să te afli pe contrasens.
Când ești într-o astfel de situație, chiar nu contează nici cât timp pierzi, nici dacă primești amendă sau dacă întârzii la muncă. Important e să eviți producera unui accident.
Tavi Perțea, cunoscutul polițist influencer, îi sfătuiește pe cei care realizează că circulă pe contrasens pe autostradă să încerce să intre cât mai repede pe banda de urgență, aflată în stânga lor. Și, așa cum am precizat mai devreme, să revină pe direcția corectă în momentul în care nicio mașină nu se mai apropie din față.