Românii sunt în continuare atrași de mașinile la mâna a doua din vestul Europei. Iar aderarea la spațiul Schengen aduce o schimbare importantă pe piața importurilor de vehicule SH. Iată cât costă să aduci o mașină din Olanda în România, în 2025.
Includerea României în spațiul Schengen a deschis total granițele țării spre vestul Europei. Astfel, importurile de mașini din țări precum Germania, Belgia, Spania sau Olanda se face mult mai rapid.
De exemplu, dacă îți cumperi o mașină din Olanda trebuie să parcurgi cu aceasta aproximativ 2.000 de kilometri până în România. Iar dacă nu poate fi adusă „pe roți”, exista varianta de a fi urcată pe o platformă.
Dacă vei aduce în regim propriu mașina, atunci trebuie luate în calcul costurile de transport la dus, precum biletul de autobuz sau avion și cazarea.
Din București până în Amsterdam prețul unui bilet de avion, este în general, de la aproximativ 80-100 de euro în sus. Dar, poate depăși 200 de euro dacă e luat în ultimul moment. Dacă pleci cu autocarul până Olanda, costul va fi de aproximativ 100 de euro, dar călătoria va dura aproape 2 zile.
În privința cazării, ar trebui să aloci 150-200 de euro, pentru câteva nopți. Odihna este necesară atât la dus, cât și la întoarcere.
Apoi, după ce mașina e cumpărată, trebuie achitate numerele provizorii și taxele de drum spre România, dacă vine pe propriile roți. Ceea ce înseamnă aproximativ 300 de euro, la care se adaugă combustibilul, deci alți aproximativ 200 de euro.
Așadar, cei care vor să aducă pe cont propriu o mașină din Olanda, o aibă de plătit de la aproximativ 750 de euro în sus.
În schimb, firmele de transport percep, în general, sume care pornesc de la 800 de euro pentru a aduce o mașină din Olanda în România.
„Dacă aducem o mașină mică, să zicem un Opel Corsa sau o Dacia Logan, prețul e 800-1.000 de euro. Depinde de zona din care trebuie luată și unde trebuie adusă. Dar dacă avem de livrat un BMW X5 sau un Volvo XC90, costul crește cu aproximativ 20-30%. Iar dacă e o mașină de lux, care se transportă individual, atunci tariful de transport poate depăși 3.000-5.000 de euro, având în vedere că trebuie încheiată și o asigurare specială și anumite condiții de transport”, a explicat pentru ProMotor reprezentantul unei companii de transport din Ploiești.
Așadar, costul se negociază pentru fiecare vehicul în parte. Iar pentru servicii suplimentare, precum verificarea tehnică a vehiculului și întocmirea de acte, se mai percepe un comision de câteva sute de euro.
Astfel, vedem că sunt similare costurile atât în cazul celor care aduc pe cont propriu mașina în țară, cât și a celor care apelează la o platformă.
Diferența e că firmele de transport oferă și o asigurare a vehiculului. Astfel încât, dacă se întâmplă un accident pe drum, proprietarul vehiculului își poate recupera banii integral.
Principala schimbare apărută odată cu aderarea României la spațiul Schengen este timpul petrecut la vamă. Existau cazuri în care putea să dureze chiar și două zile să treci cu platforma, pentru că fiecare transport trebuia verificat individual. Acum, teoretic, nu se mai stă deloc. Dar, costurile de transport au rămas aceleași, astfel că timpul scutit nu se reflectă în banii dați pentru a aduce o mașină din străinătate.