2025: Scoți mașina din viteză la semafor? Greșeli frecvente și cum le poți evita

Autor: Radu Țuțulan 21 ian. 2025 Știri auto
2025: Scoți mașina din viteză la semafor? Greșeli frecvente și cum le poți evita

Te-ai întrebat vreodată dacă trebuie să scoți mașina din viteză la semafor? Deși pare o alegere simplă, mulți conducători auto comit greșeli care pot afecta performanța și durata de viață a vehiculului. Iată care sunt greșelile frecvente făcute de șoferi la semafor și cum le poți evita, indiferent dacă ai o mașină cu transmisie manuală sau automată.

Cai mai mulți conducători auto circulă cu mașina în oraș. Iar asta înseamnă, aproape de fiecare dată, un trafic intens, la viteze reduse, cu multe opriri și plecări de pe loc. Ceea ce face ca ambreiajul să fie solicitat la capacitate maximă.

În plus, există o serie de diferențe între mașinile cu transmisie automată și cele cu o cutie de viteze manuală. Fiecare trebuie condusă într-un anumit mod, în condiții de trafic intens, pentru a evita o uzură accelerată a ambreiajului. Dar nu toți șoferii știu aceste detalii, astfel că există anumite greșeli frecvente, dar care ar putea fi ușor de evitat.

2025: Scoți mașina din viteză la semafor, dacă ai transmisie automată?

În cazul mașinilor dotate cu o cutie de viteze automată, recomandarea este să nu o scoți din viteză atunci când stai la semafor.

Când conduci o mașină cu transmisie automată, schimbarea de viteze o face sistemul mașinii. Astfel că tu, ca șofer, nu ai decât două pedale pe care trebuie să le folosești: accelerația și frâna. Ambele sunt conectate la sistemul de ambreiaj, care, în funcție de viteză și sarcină, trece într-o treaptă de viteză superioară sau inferioară. Iar când te oprești de tot și ții piciorul pe frână, motorul e decuplat automat”, a explicat pentru ProMotor, instructorul auto Marian Croitoru.

Iar specialiștii recomandă ca, la semafor sau în trafic, dacă ai o mașină cu transmisie automată, să nu o scoți din D (Drive).

Sistemul este conceput să funcționeze automat. Astfel, cu cat treci mai mult din D în P (Park) sau N (Neutral), cu atât uzura va fi mai mare. Cel mai bine e să menții mașina în Drive de când pleci de pe loc până când parchezi”, a explicat mecanicul Robert Marin pentru ProMotor.

Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli făcută de cei care conduc mașini cu transmisie automată.

Cum se conduce corect o mașină cu transmisie manuală?

Mulți șoferi stau la semafor cu pedala de ambreiaj apăsată și selectorul deja în treapta întâi. Înaintează câțiva metri, apoi iar se opresc și preferă să rămână cu ambreiajul apăsat, decât să scoată și să bage din nou în viteză.

Însă, acest obicei are două efecte. În primul rând, piciorul va obosi și, în al doilea rând, uzura ambreiajului va fi mult mai rapidă. Același lucru se va întâmpla și dacă ești obișnuit să pleci din rampă fără să folosești frâna de mână. Sau dacă folosești treapta a doua de viteză pentru a pleca de pe loc.

Așadar, în cazul mașinilor cu transmisie manuală recomandarea e să scoți din viteză mașina de câte ori stai pe loc. Cu cât pedala de ambreiaj e ținută mai mult timp apăsată, cu atât se uzează mai repede componentele transmisiei. Din păcate, aceasta este o altă greșeală frecventă comisă de șoferi.

În concluzie, stilul de conducere trebuie adaptat mașinii pe care o conducem. În cazul vehiculelor cu transmisie automată, trebuie să menținem în D. Dar, la o mașină cu o cutie manuală, trebuie să scoatem din viteză de fiecare dată când oprim.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide