Taxa auto pentru mașinile vechi ar putea fi reintrodusă, chiar din 2025. Guvernul este obligat să impună un nou sistem de taxare pentru vehiculele care poluează pentru a beneficia în continuare de bani europeni. Iată ce vehicule sunt vizate și de când ar urma să se aplice noua taxă auto.
Guvernul României ar trebui să depună, în iunie, cererea de plată numărul 4 din PNRR. Aceasta, însă, trebuie să includă și un sistem de taxare a mijloacelor de transport poluante.
Ceea ce înseamnă că țara noastră ar urma să stabilească un nou tip de taxă auto, similară cu cele din trecut, scrie Economica.net, care citează Profit.ro.
Milioane de șoferi ar urma să plătească această nouă taxă, având în vedere că parcul auto din România este unul dintre cele mai învechite din Europa.
Cu doar câteva zile în urmă, directorul Dacia în România, Mihai Bordeanu, menționa că programul Rabla trebuie completat. Statul ar trebui să implementeze măsuri care să reducă importul de vehicule vechi.
„Faptul că Rabla nu a scos din circulație mașinile foarte vechi, cele peste 20 de ani, e ca atunci când ai o inundație în casă. Dacă doar scoatem apa și ștergem pe jos nu vom rezolva mare lucru până nu reparăm țeava care a provocat inundația. Așa și cu Rabla. E un stimulent util, dar care nu lucrează la cauze – achiziția și deținerea de mașini foarte vechi”, a declarat Mihai Bordeanu pentru sursa citată.
El a adăugat că se caută modalități, împreună cu Ministerul Mediului, prin care prin care să fie limitat importul de mașini vechi.
Deocamdată nu s-a stabilit exact cum vor fi taxate mașinile vechi și nici care va fi cuantumul acestei taxe.
„Noi am vrea să diminuăm fenomenul achiziției de mașini foarte vechi din import. Nu le va interzice nimeni, dar măcar să reducem numărul lor. […] Trebuie găsite soluții de taxare a achiziției și deținerii de mașini foarte vechi și poluante. […] Singurul lucru care lipsește este decizia politică. Nici măcar nu am ajuns să discutăm cuantumul unei potențiale astfel de taxe”, a mai spus șeful Dacia în România.
Așadar, deocamdată nu se știe clar ce mașini sunt vizate și nici de când se va aplica această nouă taxă auto.
Cert este că România trebuie să implementeze un sistem de taxare prin care să descurajeze punerea sau menținerea în circulație a vehiculelor vechi.
Grecia este țara cu cel mai învechit parc auto, cu o medie de vârstă de 17,3 ani. Estonia se află pe locul doi în acest clasament, cu o medie de 16,6 ani, iar Cehia are o medie de 15,9 ani.
Vârsta medie a unei mașini din România este de aproximativ 14,9 ani, la egalitate cu Polonia, fiind pe locul patru în Europa.
Media europeană în ceea ce privește vechimea autovehiculelor este de 12,3 ani.
Conform statisticilor făcute de firmele de asigurare, aproximativ 75% din mașinile înmatriculate în România au o vechime de peste 11 ani. Iar aproape 2 milioane de vehicule au peste 20 de ani de la fabricație.